Bestepadel.nl

Padel tennis: een racket- en balsport die tennis en squash combineert

Padel veld

Inhoudsopgave

Hou je van tennis, squash en racketsporten in het algemeen? Zo ja, dan zul je padel geweldig vinden! Deze unieke sport is een mix van tennis en squash, gespeeld op een kleinere baan met vier spelers. Het doel van het spel is om de padelbal over het net in de speelhelft van je tegenstander te slaan zonder dat zij de bal terug kunnen slaan. 

Padel is een geweldige manier om wat beweging te krijgen en wat plezier te hebben met vrienden. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met spelen!

Padel geschiedenis

Padel is ontstaan in de Mexicaanse badplaats Acapulco in 1969. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijke zakenman. Hij had thuis niet genoeg ruimte om een tennisbaan aan te leggen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een klein gebied af met wanden en een net, en bedacht om met kleinere houten rackets te spelen. 

Padel werd al snel populair in Mexico en andere delen van Latijns-Amerika. In de jaren negentig begon padel ook in Europa aan populariteit te winnen. Padel tennis wordt nu over de hele wereld gespeeld door mensen van alle leeftijden.

Padel geschiedenis
Zo werd padel vroeger gespeeld

Padel tennis is goed voor je

Padel is een geweldige cardio-workout die door mensen van alle leeftijden kan worden beoefend. Het is ook een zeer sociale sport, omdat het meestal wordt gespeeld in dubbelspel. Dit maakt het de perfecte activiteit om samen te komen met vrienden en familie.

Padel kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, waardoor het een veelzijdige optie is voor wanneer u wilt spelen. Als je geïnteresseerd bent om padel te leren spelen, zijn er veel opties beschikbaar. Je kan padelcursussen vinden bij de meeste tennisclubs of online.

Padel is een geweldige manier om je cardiofitness, coördinatie en sociale vaardigheden te verbeteren.

Padel lob

Padel helpt ook je evenwicht en behendigheid te verbeteren. Regelmatig padel spelen kan je helpen gewicht te verliezen, je spieren te versterken en je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Padel is daarmee ook een van de snelst groeiende sporten in Nederland.


Padel baan veld

Padel wordt gespeeld op een baan die lijkt op een tennisbaan. Padel banen zijn kleiner dan tennisbanen en meten tussen de 20 meter en 30 meter lang. De baan is in twee helften verdeeld door een net.

Elke helft van de baan heeft drie gebieden: een achtergebied en twee voorgebieden (servicegebieden). 

Padel baan

De lijn tussen de twee helften van de baan wordt de middellijn genoemd en de achterlijn wordt de basislijn genoemd, vaak baseline genoemd.

De baan en de velden worden gescheiden door witte lijnen, die worden gebruikt voor de puntentelling. De baan is aan alle kanten omgeven door wanden.

Wat daarmee een element van strategie aan het spel toevoegt. De padelbal kan tegen deze wanden stuiten, dus de spelers moeten oppassen dat ze de bal niet te hard raken, anders gaat hij buiten de perken.

Aan de korte zijden zijn deze wanden hoger dan aan de lange zijden, die omheiningen worden genoemd. De achterste wand is gemaakt van glas. De middelste wand is gemaakt van hekwerk.


Hoe speel je padel?

De spelregels van padel zijn vrij eenvoudig, zeker als je ze ook van tennis kent. Padel kan zowel in het enkelspel als in het dubbelspel worden gespeeld.

In het enkelspel heeft elke speler twee serves per game en moet vier punten winnen om te winnen het spel. In het dubbelspel heeft elk team één opslagbeurt per game en moet vier punten winnen om de game te winnen.

De opslag word onderhands gedaan en moet net als bij tennis, diagonaal worden geserveerd. Bij de opslag moet de bal stuiten in het diagonale vlak en mag het hekwerk niet raken. De bal kan van elk deel van de baan gespeeld worden, ook van de wanden. De spelers kunnen de bal in elke richting slaan, ook achterwaarts tussen hun benen.

Na elk punt moeten de spelers van kant wisselen op de baan. Padel is een snelle sport en de wedstrijden zijn meestal binnen 20 minuten afgelopen.

Er worden veel verschillende termen in het padel gebruikt. Lees ons padel woordenboek voor meer informatie over deze termen.


Serveren

De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend vanaf links en rechts geslagen.

De opslag wordt onderhands gedaan nadat de bal één keer achter de opslaglijn is gestuiterd. De bal moet op of onder taillehoogte worden geslagen. De serveerder moet één voet op de grond houden. Die voet mag de opslaglijn niet overschrijden of raken.

De opslag moet – zonder het net te raken – rechtstreeks in het diagonale serveervak van de tegenstander stuiteren. De bal mag dan de muur raken, maar niet het hekwerk. De lijn is een deel van de baan. Klinkt dit als een sport die je graag zou willen spelen?


Padel score en puntentelling

De puntentelling bij padel is vergelijkbaar met die bij tennis. De punten worden geteld als 15, 30, 40 en game. Punten worden toegekend als de tegenpartij een fout maakt of de bal buiten de lijnen slaat.

De eerste speler of het team dat zeven punten heeft behaald, wint het spel. Als beide spelers of teams elk zes punten hebben behaald, dan wordt er een tiebreaker gespeeld om te bepalen wie er gewonnen heeft.


Padel enkelspel

Padel singles wordt gespeeld op de helft van een padelbaan. De bal is uit als deze landt in het gedeelte dat is afgezet. Het serveren gebeurt grotendeels op dezelfde manier. Het enige verschil is dat elke speler maar één keer per spel mag serveren.

Padel singles is een geweldige manier om je cardio conditie, coördinatie en sociale vaardigheden te verbeteren. Regelmatig padel singles spelen kan je helpen gewicht te verliezen, je spieren te versterken en je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.


Padel toernooispel

Padel toernooien zijn vergelijkbaar met tennistoernooien. Er zijn enkel- en dubbeltoernooien voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. De toernooien worden georganiseerd door de International Padel Federation (IPF) en de World Padel Tour (WPT). De IPF is het bestuursorgaan voor padel en organiseert zowel nationale als internationale competities.

De WPT is de professionele tour voor padelspelers. Deze werd opgericht in 2009 en heeft evenementen in Europa, Amerika en Azië.


Padel tips

Als je net begint, is het belangrijk om een goede padelcoach bij jou in de buurt te vinden die je de basis van het spel kan leren. Je moet ook proberen een oefenpartner te vinden die op een vergelijkbaar niveau zit als jij. Spelen met iemand die beter is dan jij zal je helpen je vaardigheden sneller te verbeteren.

Padel is een geweldige manier om te bewegen en tegelijkertijd plezier te hebben. Het is een snelle sport die snelle reflexen en een goede hand-oog coördinatie vereist.

Padel uitrusting

Padel rackets zijn kleiner en lichter dan tennisrackets. Ze hebben een ronde vorm en een handvat dat met een touwtje aan het frame is bevestigd. Padelballen zijn ook kleiner dan tennisballen en stuiteren minder. Padel schoenen hebben speciale zolen die een goede grip en steun geven tijdens het spelen. Padelkleding is vergelijkbaar met tenniskleding en moet comfortabel zijn om in te bewegen.

 

Padel racket

Het padel racket is veel kleiner dan een tennisracket, en is meestal gemaakt van glasvezel. Het blad van een padelracket is ook anders dan die van een tennisracket.

DROP SHOT CONQUEROR 10
DROP SHOT CONQUEROR 10

Padelrackets hebben volledig kunstof, carbon of grafiet blad. Hier zijn gaten in geboord waardoor je minder luchtweerstand hebt. En aan het handvat (of grip) zit een koortje bevestigd die je om je pols doet tijdens het spelen. Een sweetspot is de plaats waar een slag of stoot resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning.

Een bepaalde slag zal resulteren in een grotere impuls als de bal het racket op de sweetspot raakt. Veel bekende merken uit de tennis en squash wereld hebben ook een padel racket gemaakt. Er zijn ook merken die alleen padel rackets maken. Dit zijn merken die voornamelijk uit Spanje komen.

 

Padel ballen

Padel ballen zijn vergelijkbaar met tennisballen, maar ze zijn zachter. Zodat ze goed stuiteren als ze de grond of de wand raken. Ze zijn meestal ook felgekleurd zoals een tennisbal, zodat ze gemakkelijker te zien zijn.

Padel is een geweldige sport voor iedereen die van tennis, squash of racketsporten in het algemeen houdt. Het is een uitdagende en één van de snelst groeiende sport en ook nog een leuke workout waar je met vrienden en familie van kunt genieten. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met padel!

Wat is jouw favoriete racketsport? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Bedankt voor het lezen! We hopen dat je hebt genoten van deze blogpost. Als dat zo was, deel het dan met je vrienden en familie. Zorg er ook voor dat je ons volgt op sociale media voor meer geweldige content van BestePadel.nl

Tot de volgende keer!

Inhoudsopgave