Bestepadel.nl

Padelbaan alles wat je moet weten om een padelbaan aan te leggen

Padelbaan

Inhoudsopgave

De keuze om één padelbaan of meerdere padelbanen aan te leggen kan best moeilijk zijn. Zeker met al die kosten wat het met zich meebrengt, maar deze investering loont zeker voor je vereniging op langere termijn.

Dit komt omdat padel een gezamenlijke sport is en padel is niet leeftijdsgebonden. Dit houdt in dat iedereen van elke leeftijd dit kan spelen, ook al ben je nog niet ervaren of heb je überhaupt nog geen kennis opgedaan van padel.

Aangezien padel razend populair is geworden de afgelopen tijd is dit het perfecte moment om één of meerdere padelbanen aan te leggen voor je vereniging, om hierdoor meer leden voor je vereniging te werven. 

Padelbanen zijn tegenwoordig overal te vinden, maar dat betekent niet dat jij hierdoor te laat bent met het investeren in een padelbaan. Momenteel is er zelfs een tekort aan materialen om deze padelbanen te maken.

Dit komt, omdat er behoorlijk veel vraag naar is want iedereen wilt dit hebben voor zijn of haar vereniging.

Benieuwd naar meer informatie over wat de kosten zijn omtrent een padelbaan? In dit artikel gaan wij dat allemaal met jullie doornemen en vertellen wij jullie precies wat je moet weten betreft de kosten.

Wat is een padelbaan eigenlijk?

Iedereen kent een tennisbaan wel, en vaak wordt een padelbaan vergeleken met een tennisbaan, maar toch verschillen deze behoorlijk veel van elkaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de glazen wanden en het metalen hekwerk wat zich om de padelbaan bevindt.

Padelbaan

Maar ook is het veld van de padelbaan anders op het gebied van afmetingen in tegenstelling tot een tennisveld.

Padelbanen zijn er in twee verschillende soorten, je hebt padelbanen voor enkelspel (single court) maar ook padelbanen voor dubbelspel waar je met vier spelers kunt padellen.

Tot slot verschillen de padelbanen ook op gebied van entree, de padelbanen kan je betreden door in het midden van de baan door het hekwerk te gaan. Bij een tennisveld is dat geheel open.  

Mocht je al geïnteresseerd zijn geraakt in dit artikel omtrent padelbanen? Lees dan vooral verder, want wij gaan stap voor stap uitleggen waar je moet beginnen en wat de kosten zijn die daarbij komen kijken. Zeker als je een vereniging of sponsor bent, is het handig om dit te weten. 

Kosten voor de aanleg van een padelbaan

Je vraagt je misschien als eerste af wat het kost om een padelbaan aan te leggen.

De kosten voor de aanleg van één padelbaan bedragen tussen de €60.000 en €80.000.

De kosten hangen natuurlijk ook weer af van het model padelbaan wat jij wilt aanleggen, de configuratie, het aantal banen en natuurlijk de ondergrond die jij wilt gebruiken.

Padelbanen kunnen namelijk aangelegd worden op de ondergrond van een tennisbaan, dit scheelt behoorlijk in de kosten en hierdoor zal, onder aan de streep, het totaalbedrag lager uitvallen. De totale kosten zijn nog verder op te delen in onder andere de fundering, het kunstgras, het metalen hekwerk, het glas en de verlichting die jij rondom de padelbaan wilt installeren. 

Kosten voor de aanleg van een indoor padelbaan

De kosten voor een indoor padelbaan bedraagt minimaal €30.000. Dit heeft ermee te maken dat er geen werk is aan de ondergrond van de padelbaan en deze waterpas te krijgen. Ook heeft een indoor padelbaan minder kosten aan de constructie van de kooi, aangezien deze minder bevestigingspunten nodig heeft. 

De specificaties van een padelbaan

Voordat we samen dieper in de kosten gaan, kijken we eerst naar de verschillende onderdelen van een padelbaan en welke ruimte er nodig is voor de aanleg hiervoor. We hebben de specificaties opgedeeld in:

 • De afmeting van de padelbaan
 • De hoogte van het net
 • De lijnen op het veld
 • De kenmerken van een indoor padelbaan
 • de hoogte van een indoor padelbaan 

 

Afmeting van een padelbaan

Voordat je een padelbaan wilt realiseren moet je zorgen dat je voldoende ruimte/plek hebt om één of meerdere padelbanen te kunnen bouwen. Daarnaast zijn er ook nog eens officiële vereisten waar de afmeting van een padelbaan aan moet voldoen.

Voor een single court padel baan zijn de officiële vereisten:

 • Enkelspel: 20 meter lang en 6 meter breed

Voor een dubbele baan zijn de officiële vereisten: 

 • Dubbelspel: 20 meter lang en 10 meter breed 

 

Hoeveel m2 heb ik minimaal nodig voor een padelbaan?

Bij het bouwen van een padelbaan voor dubbelspel is in totaal 308 vierkante meter grond nodig. Dit is verdeeld over over 20×10 meter voor de gehele baan zelf en 108 vierkante meter voor rondom de baan.

Dit om rondom de baan te zorgen dat er gelopen kan worden, maar ook voor het plaatsen van eventuele bankjes waar de spelers hun spullen op kunnen zetten of even kunnen uitrusten, aangezien padellen veel inspanning vraagt.

Voor een padelbaan voor enkelspel is echter 20×7 vierkante meter aan baan oppervlakte nodig en ook weer rondom de baan een extra meter aan alle kanten om te zorgen voor de loopruimte voor de padellers. 

Over het algemeen worden er meer dubbelspel padelbanen aangelegd, aangezien padel eigenlijk een teamsport is en dit dus met 4 spelers speelt. Daarnaast is er voor dubbelspel padel ook als enige competitie en kan je ook alleen maar in het dubbelspel meedoen aan verschillende toernooien.

Het padel enkelspel wordt voornamelijk gespeeld om de techniek van de spelers te verbeteren, kennis op te doen of gewoon voor de lol samen met je vriend of vriendin spelen.

De afmetingen vermeld hierboven zijn het minimum wat nodig is. Echter raden wij aan om meer ruimte rondom de baan te nemen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de padellers een betere spelervaring krijgen en hierdoor dus ook langer het spelletje blijven spelen. 

Daarnaast is de locatie erg belangrijk voor de algehele ervaring, voornamelijk als je een padelbaan buiten wilt realiseren. Je moet namelijk rekening houden met factoren van buitenaf zoals de zon en de wind. Deze factoren hebben namelijk erg veel invloed op het spel, dus zorg bij het bepalen van de locatie dat je rekening houdt met invloed van buitenaf. 

Padel en geluidsoverlast

Je hebt het vast wel gehoord. Het spel padel is ontzettend leuk om te spelen maar als omwonende in de buurt van een padelbaan kan dit enorm vervelend zijn. Voornamelijk het geluid van de ballen tegen het racket en het glas wordt als zeer hinderlijk ervaren. Dus hou rekening met de omwonenden als je een padelbaan buiten gaat bouwen.

Hoogte van het padelnet

Bij een padelbaan heb je ook een padelnet nodig, dit net scheidt de het spelveld in twee delen. Dit net heeft een lengte van 10 meter. Het midden van het net hoort officieel 88 centimeter hoog te hangen (het bovenste gedeelte van het net), de uiteinden van het net horen op een hoogte van 92 centimeter van de grond te hangen. Het verschil hierin ontstaat doordat het zwaartepunt van het net in het midden ligt. 

Lijnen op het speelveld

Op het padel speelveld bevinden zich twee servicelijnen, deze zijn verdeeld aan beide kanten één servicelijn. Deze zijn allebei op 6,95 meter van het net getrokken. Daarnaast wordt er ook nog een lijn vanaf het midden van het net getrokken naar de servicelijn toe. Dit wordt gedaan om de servicevakken te splitsen in twee delen. De breedte van deze lijnen zijn allemaal 5 centimeter. Hierdoor heb je dus een speelveld gemaakt voor 4 spelers.

Kenmerken indoor padelbanen

Bij een indoor padelbaan is het van belang om de hoogte van het plafond op te meten. Te lage plafonds kunnen de spelervaring verslechteren. De reden waardoor dit komt heeft met de welbekende lob slag te maken. Dit is een cruciale padelslag, deze is veelvoorkomend tijdens wedstrijden.Op het moment dat de padelbal het plafond raakt verliest het team het punt die de bal tegen het plafond sloeg. 

Plafond hoogte van een indoor padelbaan

Bij padelbanen buiten hoef je geen rekening te houden met een plafond, deze padelbanen zijn daarom voordeliger als het gaat om de ruimte die beschikbaar moet zijn voor een padelbaan.

Bij een indoor padelbaan is plafondhoogte echter wel belangrijk. Zorg bij het aanleggen van een indoor padelbaan dat de minimale hoogte 7 meter is vanaf de grond tot plafond. Dit is geen officiële regel maar wel een richtlijn voor een betere ervaring. Mocht je meer ruimte hebben dan 7 meter is dat nog beter, wij raden altijd aan minimaal 8 meter tussen speelveld en plafond.

Dit komt, omdat de padellers steeds meer ervaring krijgen en beter worden in het spelletje. De voorkeur van deze spelers gaat dan al snel uit naar een indoor padelbaan met hoog plafond. 

Padelbaan ondergrond

De ondergrond van een padelbaan is enorm belangrijk. Zorg ervoor bij de aanleg van de padelbaan dat het oppervlak perfect is.

In het padelveld mogen geen oneffenheden zitten, dit kan namelijk weer de spelervaring van de padellers verminderen en dat is iets wat jij als vereniging of sponsor wilt voorkomen bij de aanleg. Zorg daarom altijd dat de ondergrond in orde is en onderhoudt dit ook goed als de baan eenmaal ligt. 

Welk type ondergrond voor je padelbanen?

Het kiezen van de juiste ondergrond voor je padelbaan kan nog erg lastig zijn. Dit komt, omdat leveranciers allemaal verschillende ondergronden aanbevelen voor jou padelbaan. Belangrijk is wel om te kiezen voor een 10 centimeter dik betonnen oppervlak zonder kuilen of verhoging.

Dit kan de spelervaring namelijk weer beïnvloeden en het speelt natuurlijk niet fijn als de ondergrond niet gelijk is. Bij het bouwen van een padelbaan buiten heb je meerdere opties, vaak kiezen verenigingen ervoor om gebruik te maken van sneldrogend asfalt. Dit doen ze zodat als het geregend heeft de baan veel sneller opdroogt.

Maar over het algemeen hoeft dit niet veel uit te maken aangezien je padel ook kan spelen buiten in de regen, zolang er maar geen plassen water blijven liggen op het veld. 

Veel padelbanen kampen momenteel met problemen rondom grondverzakking in Nederland. Dit is een veelvoorkomend probleem waar jij als vereniging juist op kunt inspelen. Dit kan je doen door te zorgen dat de padelbaan beschikt over een goede fundering. padelbanen wegen namelijk ruim vijf ton. Bij het uitzoeken van de fundering bestaat de keuze uit een gebonden fundering of een ongebonden fundering.

Het verschil zit hem hier voornamelijk in de prijs en onderhoud. De ongebonden fundering is goedkoper, maar hierbij komt veel meer onderhoud kijken. Wij raden daarom ook aan om voor een duurdere gebonden fundering te kiezen. Wij hebben deze keuze gebaseerd op basis van langere termijn. Op langere termijn is de duurdere fundering veel voordeliger, en neemt minder extra kosten met zich mee.

Kunstgras voor padelbanen

Nu is vastgesteld welke ondergrond gebruikt gaat worden, zijn we aangekomen bij het kunstgras. Hierin heb jij dus ook weer verschillende opties waar je uit kunt kiezen, met elk verschillende voor- en nadelen. 

Welke soort kunstgras gebruiken voor padelbanen?

Bij de keuze van het kunstgras raden wij aan om rekening te houden met verschillende factoren. Het kunstgras op padelbanen is speciaal ontworpen om zware slijtage door veelvuldig gebruik in combinatie met een relatief klein oppervlak te voorkomen. Het kunstgras moet ook weer voldoen aan speciale eisen, zo moet de hoogte van het kunstgras tussen de 12 en 14 millimeter hoog zijn. Hoe hoger de kwaliteit is van het kunstgras, des te langer de padelbaan meegaat. 

Hieronder hebben wij verschillende factoren vermeld voor jou om rekening mee te houden bij het maken van jouw keuze voor het juiste kunstgrasveld:

 • Allereerst is het belangrijk om vast te stellen hoe vaak de padelbaan gebruikt gaat worden
 • Hoeveel onderhoud ben je bereid te doen voor de padelbaan? 
 • Houdt rekening met de financiële kosten in het algemeen die bij de hele bouw/ aanleg komen kijken
 • Wordt de padelbaan binnen of buiten aangelegd?

Voordat jij je keuze maakt is het dus belangrijk om met deze factoren rekening te houden, zo weet je ook echt daadwerkelijk dat je het juiste kunstgras aanschaft wat het beste bij de baan past.

Waarom ligt er zand op padelbanen?

Op de padelbanen wordt zand gebruikt, dit wordt gedaan om Het kunstgras op zijn plaats te houden en wrijving te verminderen, hierdoor zijn snelle bewegingen weer makkelijker zonder dat dit kwaad kan voor het kunstgras. Voor het aanleggen van een padelbaan moet je rekening houden met ongeveer 8-12 kg zand per vierkante meter. Maar ook is dit natuurlijk weer afhankelijk van de variant kunstgras die gebruikt wordt. 

Padelbaan bouwen

De aanleg van een padelbaan vraagt om kennis en ervaring van een specialist, dit om te zorgen voor het beste resultaat. Hierbij komen ook weer een aantal taken kijken, deze hebben wij stap voor stap in logische volgorde voor jullie opgesomd. 

 • Begin met het gereed maken van de ondergrond
 • Het opzetten van de constructie
 • Het plaatsen van de glazen wanden
 • het aanleggen van het kunstgras met de juiste hoeveelheid zand
 • Het installeren van de lichten (voor een buitenbaan)
 

Deze taken die wij hebben opgesomd dienen altijd door een specialist te worden uitgevoerd. Dit om zo de veiligheid van jezelf maar ook voor andere te waarborgen. De verlichting maakt deel uit van de installatie, hierdoor is het dus essentieel om alle benodigde elektrische uitgangen en stopcontacten goed voor te bereiden. Ook dit moet je weer ten allen tijden laten uitvoeren door een echte specialist. Hieronder hebben wij het perfecte youtube filmpje voor jou gevonden, dit kan je gaan gebruiken om stap voor stap de padelbaan aan te leggen. 

Onderhoud padelbaan

Natuurlijk heeft een padelbaan ook regelmatig onderhoud nodig. Het goed onderhouden van je padelbaan verbetert niet alleen de speelomstandigheden maar ook de levensduur van een padelbaan. Daardoor is het belangrijk om de padelbaan goed te onderhouden om op overbodige kosten te besparen.

Hoe onderhoud je een padelbaan?

Je padelbaan onderhouden is ook weer afhankelijk van het type padelbaan. Een algemene vuistregel is om ongeveer eenmaal per maand de gehele glazen wanden schoon te maken en eenmaal in de week het kunstgras te vegen. Dit is belangrijk om te doen, want hierdoor verspreid je het zand weer over de gehele padelbaan. Ook is het van belang om maandelijks de glazen wanden allemaal te inspecteren, om op tijd actie te kunnen ondernemen voordat het is een keer fout kan gaan. Het kunstgras moet je eenmaal per jaar laten controleren en onderhouden.

Materialen voor een padelbaan

Alle elementen van een padelbaan kunnen gebruik maken van verschillende soorten materialen. Dit komt omdat sommige materialen veel duurder zijn in aanschaf dan andere materialen, maar daarentegen gaan deze duurdere materialen over het algemeen ook veel langer mee. Goedkoop materiaal vraagt ook veel meer onderhoud en dat betekent weer extra kosten. Overweeg daarom goed welke materialen je gaat gebruiken en maak ook goede keuzes voor jezelf daarin. 

Framewerk padelbaan

Het materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de bouw van het frame is staal of aluminium.

Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van de padelbaan. Bij outdoor padelbanen wordt vaak gebruik gemaakt van een iets dikker frame profiel, dit heeft natuurlijk te maken met de weers- en temperatuurverschillen. Door dit frame profiel iets dikker te maken voorkom je ook dat de padelbaan gaat roesten. Als je dit niet doet met een outdoor padelbaan kan er schade door roest ontstaan aan de kooi. Door die schade wordt je frame weer zwakker en dit kan ertoe leiden dat je baan afgekeurd wordt en deze weer gerepareerd moet worden. Het frame moet worden gegrond en gegalvaniseerd voordat het daadwerkelijk geverfd mag worden. Kijk goed bij de aanschaf welke garanties je hebt, deze verschillen per fabrikant ook weer. De algemene regel is dat de staalconstructies 5 jaar garantie hebben terwijl die van aluminium 15 jaar is. 

Glazen wanden voor padelbaan

Naast het framewerk, is een padelbaan ook omringd met glazen wanden. Wist je dat elk ruit meer dan 100 kilo kan wegen? Het is dus noodzakelijk dat het correct geplaatst wordt door een specialist om ernstige ongevallen te voorkomen. De wanden zijn gemaakt van een soort veiligheidsglas, dit veiligheidsglas zorgt ervoor dat de glazen wanden een aardig stootje wel kunnen hebben. Op het moment dat de glazen wand toch stuk gaat, dan breekt de glazen wand in hele kleine stukjes, hierdoor is de kans veel kleiner op verwondingen bij de padelspelers. De glazen wanden verschillen ook weer in diktes per land. In warme landen zoals Portugal wordt er vaak gekozen voor glazen wanden met een dikte van 10 millimeter. In Nederland is het natuurlijk kouder dan in Portugal, daarom wordt er in Nederland vaak voor het standaardmodel gekozen, In Nederland is het standaard model van een glazen wand voor padel 12 millimeter dik. De dikte van het glas heeft natuurlijk ook weer invloed op de prijs.

Padel hekwerk

Naast de glazen wanden bevat een padelbaan ook hekwerk, dit zit aan de zijkanten van de padelbaan in het midden van de baan. Het is belangrijk dat het hekwerk dat je wilt gebruiken duurzaam is, dit om de kwaliteit van het spel te verhogen, maar ook verminderd dit de kans op blessures. Het hekwerk heeft vaak te maken met balcontact maar ook kan een speler hier per ongeluk tegenaan komen.

Kunstgras voor aanleg padelbaan

De keuze van kunstgras is belangrijk, wij hebben het daar al met jullie over gehad bij ´Kunstgras voor padelbanen´. Je hebt tegenwoordig namelijk zoveel verschillende soorten kunstgras in allemaal verschillende kleuren en ontwerpen. Het ene kunstgras gaat weer langer mee dan het andere kunstgras en ook de gehele samenstelling kan invloed hebben op de spelerservaring. Het merk Mondo fabriceert het kunstgras dat gebruikt wordt tijdens de World Padel Tour (WPT). 

Het kunstgras heet Supercourt en is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, de kleuren groen en blauw. Supercourt  is echt een aanrader voor padelbanen, maar het prijskaartje hiervan is ook iets hoger door de goede kwaliteit van dit kunstgras. Mocht je dit toch niet willen aanschaffen voor je padelbaan, zijn erg genoeg alternatieven die ook heel eenvoudig werken en ook goed zijn om op te padellen. 

Verlichting voor padelbaan

De verlichting kan verschillen per pedalbaan ook hier komt weer de ruimte in en rondom het gebouw en komt erbij kijken of de padelbaan binnen of buiten is aangelegd. Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden bij het maken van de keuze van je verlichting. De verlichting heeft natuurlijk ook een belangrijke rol in het spel, dus is het van belang dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld en dat de spelers hierdoor ook niet verblindt raken. Er wordt aangeraden om 500 lux te hanteren als verlichtingssterkte. 

Verschillende padelbanen

Momenteel zijn er drie verschillende soorten padelbanen, hieronder nemen wij ze een voor een met jullie door. Ook vertellen wij hieronder precies waarvoor ze dienen en wanneer ze gebruikt worden. 

Mobiele padelbaan

Mobiele padelcourts zijn padelbanen die verplaatsbaar zijn. Deze worden met metalen platen ‘los’ op de grond gemonteerd of geplaatst. Deze padelbanen zijn ideaal voor evenementen of wedstrijden die van korte duur zijn. De mobiele padelbanen kunnen op elk glad oppervlak geplaatst worden, zolang de ondergrond maar gelijk is. Wij zijn zelf erg tevreden over de banen van https://padelbouw.nl deze leveren namelijk op locatie de mobiele baan aan met stalen fundering.

Panoramische padelbaan

Bij de panoramische padelbaan heb je geen last meer van metalen palen die het zicht van de toeschouwers kan belemmeren, waardoor je een panoramisch zicht op het spel krijgt. Met een (Link naar adidas toevoegen) Adidas panoramisch court haalt u een topproduct voor de vereniging in huis. De panoramische padelbanen zijn verkrijgbaar voor zowel indoor als outdoor. Deze banen worden ook gebruikt bij grote toernooien zoals (World padel tour link) omdat je panoramisch zicht hebt, hierdoor kan dit weer gebruikt worden om evenementen uit te zenden en het publiek de wedstrijd goed kan volgen. 

Vaste padelbaan

Vaste padelbanen zijn er in diverse uitvoeringen voor binnen als voor buiten, gemaakt van aluminium of staal met verschillende soorten kunstgras naar keuze. De vaste padelbanen hebben achterwanden met een frame en glasconstructie. De kwaliteit verschilt enorm per leverancier van de vaste padelbanen, daarom raden wij altijd https://padelbouw.nl aan.

Kosten voor de aanleg van een padelbaan

Het aanleggen van een padelbaan is natuurlijke een behoorlijke investering. Wij gaan uit dat een padelbaan aangelegd kan worden voor +/- €60.000. Natuurlijk kan de prijs hoger of lager uitvallen. Dat heeft er allemaal mee te maken of er wordt gekozen voor een goedkopere fundering, goedkoper glas of ondergrond. Wij hebben voor jullie een tabel gemaakt waarin wij laten zien hoe de kosten van een baan zijn verdeeld.

Producten Kosten
Grondwerk
€ 10.000 - € 15.000
Fundering
€ 15.000 - € 17.500
Kooiconstructie en verlichting
€ 25.000 - € 30.000
Toplaag
€ 10.000 - € 12.500
Toplaag
€ 10.000 - € 12.500
Algemene kosten
€ 1.500 - € 2.000
Totale kosten (prijzen kunnen afwijken)
€ 60.000 - € 80.000

Op het moment dat jij als vereniging een padelbaan wilt aanleggen op de ondergrond en fundering van een tennisbaan, is het mogelijk om wel tot €15.000 te besparen. Belangrijk is wel om te weten dat het aanleggen van een padelbaan niet zomaar gedaan wordt, hierbij heb je echt wel een specialist nog met kennis. Als je dit laat doen, kijk dan wel altijd of het een erkend bedrijf is die ervaring heeft omtrent padelbanen aanleggen.

Opbrengsten van een padelbaan

Als vereniging of investeerder is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een padelbaan nou daadwerkelijk oplevert. Als we zeggen dat de verhuur van een padelbaan €20,- kost, de padelbaan 7 dagen per week geopend is en in die tijd 15 uur bespeelbaar is. Dan levert de padelbaan bij en bezettingspercentage van 30% per jaar +/- €41.000,- op. (365x15x0,3×20) 

Inhoudsopgave